Sposób przygotowania:
Krokiety z ziemniakami i mięsem mielonym
Ciasto na naleśniki:
Z mąki, mleka oraz jajek i szczypty soli miksujemy ciasto na naleśniki. Pieczemy około 16 sztuk.
Farsz:
Cebule pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy, smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i suszoną natką pietruszki. Ziemniaki gotujemy, studzimy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z mięsem z patelni. Mieszamy dokładnie.Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i zwijamy . Tak przygotowane krokieyt obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Z mąki, mleka oraz jajek i szczypty soli miksujemy ciasto na naleśniki. Pieczemy około 16 sztuk.
Farsz:
Cebule pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy, smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i suszoną natką pietruszki. Ziemniaki gotujemy, studzimy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z mięsem z patelni. Mieszamy dokładnie.Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i zwijamy . Tak przygotowane krokieyt obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
evita0007
Izabela Nowak-slonce
Wykorzystuję w kuchni to co mam dostępne i zawsze coś wyjdzie takiego co smakuje domownikom. Te krokiety w ciągu dwóch dni robiłam dwa razy tak posmakowały mężowi ,że wołał o jeszcze.