Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Krokiety podane ze szklanką czystego barszczu czerwonego to pyszne danie np. na kolację.

Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami

 

  • Na naleśniki:
  • 2 jajka
  • ok.500 dag przesianej mąki
  • ok.pół litra mleka 3,2 proc.

 

  • Na farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • ok.300 dag poszatkowanej kapusty np.kamienna głowa
  • szklanka pokrojonych i oczyszczonych świeżych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami
Posiekaną kiszoną kapustę odgotować,żeby nie była za kwaśna.Następnie ugotować na pół miękko,pod koniec gotowania dołożyć zwykłą kapustę i ugotować razem do miękkości.Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmazyc odciśnięte i zmielone obydwie kapusty.Na osobnej patelni poddusić pokrojone i oczyszczone grzyby na odrobinie masła.Dodać do obydwu kapust.Doprawić majerankiem,ewentualnie można jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.Odstawić tak przygotowany farsz.

Zrobić ciasto na naleśniki: Zmiksować jajka,mąkę i mleko na konsystencję gęstej śmietany.Usmażyć na jasno. Każdy naleśnik przekładać wcześniej przygotowanym farszem po 2-3 łyżki i składać na dwa razy,żeby wyszły trójkąty. W osobnych miseczkach przygotować mąkę,roztrzepane i przyprawione szczyptą soli i pieprzu jajka oraz bułkę tartą.Tak złożone trójkąty panierować najpierw w mące,jajku,a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i po kolei smażyć krokiety na rumiano. Podawać gorące z czystym czerwonym barszczem. Smacznego!
Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami
Obydwie zmielone kapusty należy doprawić według uznania
Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami
Każdy naleśnik należy przełożyc farszem i złożyć na dwa razy w trójkąty
Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami
Trójkąty panierować po kolei najpierw w przesianej mące
Krokiety ze smażoną kapustą z grzybami
Trójkąty panierować po kolei najpierw w przesianej mące