Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krokiety ziemniaczane w migdałach.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Krokiety można obtaczać w bułce tartej.

Krokiety ziemniaczane w migdałach.

Składniki:

Krokiety ziemniaczane w migdałach.

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ziemniaczane w migdałach.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Żółtka z masłem utrzeć w misce, następnie dodać sól, pieprz, natkę pietruszki, ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Stolnicę posypać mąką, z masy utoczyć wałek, pokroić na kawałki dł. 5 cm. Z każdego kawałeczka formować owalne krokiety, obtaczać w płatkach migdałowych i usmażyć w głębokim tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.