mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Taki krokodyl zrobi wrażenie na Waszych dzieciakach.

Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami

 

 

  • Farsz
  • 350 g mięsa mielonego
  • 220 g ugotowanych grzybów suszonych
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego

 

  • Dodatkowo
  • roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę z solą, dodaję suszone drożdże i cukier, mieszam. Do miski ze sypkimi składnikami wlewam ciepłe mleko, dokładnie mieszam. Wbijam jajko i zagniatam. Na koniec wlewam roztopione i ostudzone masło i wyrabiam na gładkie ciasto. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowuję farsz.



Farsz: Cebule obieram i drobno siekam, szklę na rozgrzanym oleju na patelni. Dodaję mięso mielone i smażę przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojone, ugotowane grzyby suszone. Doprawiam całość do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dokładnie mieszam i odstawiam farsz do ostudzenia.



Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt, nożem odcinam brzegi i przekładam prostokątny placek na dużą blachę z piekarnika na papier do pieczenia. Na środek ciasta kładę farsz, a boki nacinam nożem w ukośne paski. Paski ciasta przeplatam tak aby zakryć farsz. Z jednej strony formuję z ciasta głowę, a z drugiej ogon krokodyla, który lekko zawijam w bok.



Małymi nożyczkami wykonuję łuski i zęby. Z reszty ciasta robię oczy i łapki. Całą powierzchnię smaruję roztrzepanym jajkiem. Wykałaczką odchylam przyklapnięte wypustki i zęby oraz wykonuję otworki w nosie i uśmiech.



Wstawiam blachę z ciastem do nagrzanego do 200*C piekarnika na 10 minut, po czym obniżam temperaturę pieczenia do 180* i piekę jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmuję krokodyla z piekarnika, pozostawiam na 5-10 minut, aby nieco wystygł i kroję na mniejsze części. Podaję potrawę z ulubionymi sosami.
Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami
Na ciasto rozwałkowane na prostokąt wykładam na środek farsz, po bokach robię nacięcia
Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami
Zaplatam na przemian paski ciasta przykrywając farsz
Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami
Formuję ogon z pozostałego ciasta, a z górnej części głowę krokodyla
Krokodyl faszerowany mięsem i grzybami
Krokodyla smaruję roztrzepanym żółtkiem, wstawiam do nagrzanego piekarnika