Sposób przygotowania:
Królewicz nad królewiczem
Przygotować galaretki, przelać do płaskich naczyń i czekać aż stężeją. Następnie pokroić w kostki. Czekoladę posiekać. BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Później dodać żółtka i nadal ucierać, ale na mniejszych obrotach. Pod koniec łyżką wmieszać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. BISZKOPT CIEMNY: postąpić tak samo jak z biszkoptem jasnym, z tym wyjątkiem, że do mąki i proszku do pieczenia dodać kakao. MASA: Podzielić mleko na dwie części- mniejszą i większą. Większą część zagotować. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Utrzeć margarynę, dodawać zimnego budyniu. Pod koniec dodać spirytus. Masę podzielić na dwie części. Jedną połowę jeszcze na pół. Do jednej z mniejszych połów dodać cappuccino do drugiej kisiel. Wymieszać. Jedną większą połowę podzielić na dwie części: mniejszą i większą. Do większej dodać: kostki galaretki i czekolady. Wymieszać. POLEWA: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna. SKŁADANIE (od dołu) połowa biszkoptu ciemnego- masa cappuccino- połowa biszkoptu jasnego- masa jasna z galaretkami i czekoladą- połowa biszkoptu ciemnego- masa różowa (z kisielem)- połowa biszkoptu jasnego- masa bez dodatków- polewa. Smacznego.
Hrabina w kuchni