mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Królewiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Królewiec to dwa miodowe blaty, w środku biszkopt przełożony budyniowo-maślanym kremem. Całość zwieńczona czekoladową polewą:)

Królewiec

Składniki:

Królewiec

 

  • Ciasto miodowo-kruche:

 

 

  • Ciasto biszkoptowe z 3 jajek

 

  • Masa budyniowa:

 

 

Sposób przygotowania:

Królewiec
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch formach i osobno upiec na natłuszczonym pergaminie lub papierze do pieczenia. Każdy placek piec około 20 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych placków, zdjąć papier, bo potem może być ciężko. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową.