Anitt

Anitt

Kucharz
[Przepisów: 4]

Królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne tradycyjne ciasto pieczone przez moją babcie:)

Królewski

Składniki:

Królewski

 

  • Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostki masła

 

 

  • Ponadto:
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 1 słoiczek powidła ze śliwek

Sposób przygotowania:

Królewski
ETAP 1 Składniki na ciasto wszystko ze sobą dokładnie łączymy zagniatając. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje,dzielimy je wówczas na 3 części i każdą po kolei rozwałkowujemy na placki o wielkości blaszki do pieczenia.Rozwałkowane placki przekładamy każdy osobno na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do tem 180'C przez około 20 minut.W tym czasie ciasto powinno nam ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. I TAK ZE WSZYSTKIMI 3 CZĘŚCIAMI. ETAP 2 Mleko, cukier i cukier waniliowy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka z cukrami dodajemu kaszę mannę i cały czas dokładnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, mieszamy do momentu aż kasza zgęstnieje i pojawią się na wierzchu powietrzne wulkany. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Masło wyciagamy z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy, a nastepnie rozbijamy je mikserem tak aby stało się puszyste.Do utartego masła dodajemy po łyżce zimną kaszę mannę i dokładnie miksujemy. ETAP 3Jedno z trzech upieczonych i ostygniętych ciast smarujemy połową powidła śliwkowego.Na powidło nakładamy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem.Na drugi placek nakładamy pozostałą część powidła śliwkowego i również na rozsmarowane powidło kładziemy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy trzrecim plackiem. Boki ciasta dokładnie smarujemy pozostałą masą i obsypujemy wierzch cukrem pudrem.NAJLEPIEJ SMAKUJE PO 2 DNIACH! SMACZNEGO