Sposób przygotowania:
Królewski miodowiec
Ze składników na ciasto I zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować na dwa duże, cienkie placki. Każdy placek piec osobno, na złoty kolor, w dużej formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą około 10-15 minut w temperaturze 200C. Upieczone placki pozostawić do ostygnięcia.
Ze składników na ciasto II oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę połączoną z proszkiem oraz pianę z białek i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec około 15 minut w temperaturze 180C, pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić krem.
Odlać trochę mleka i rozprowadzić w nim obie mąki.
Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i masłem, a następnie wlać wcześniej rozprowadzoną masę i ugotować, mieszając.
Gorącą masą przekładać placki w kolejności:
1 placek miodowy- krem - biszkopt - krem -- 2 placek miodowy.
Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.
Ze składników na ciasto II oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę połączoną z proszkiem oraz pianę z białek i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec około 15 minut w temperaturze 180C, pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić krem.
Odlać trochę mleka i rozprowadzić w nim obie mąki.
Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i masłem, a następnie wlać wcześniej rozprowadzoną masę i ugotować, mieszając.
Gorącą masą przekładać placki w kolejności:
1 placek miodowy- krem - biszkopt - krem -- 2 placek miodowy.
Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.
misia53
frezja44