beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Królik duszony w  winie czerwonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Królik duszony w  winie czerwonym

Składniki:

Królik duszony w  winie czerwonym

 

  • 1  królik wagi nie większej jak 1,5  kg,
  • butelka wytrawnego czerwonego wina,
  • 2  cebule,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 2  marchewki,
  • kawałek poru i  selera,
  • 2  łyżki smalcu,
  • pół kilo pomidorów,
  • cukier, sól, pieprz,
  • pół szklanki octu

Sposób przygotowania:

Królik duszony w  winie czerwonym
Królika umyć i  pokroić na porcje, następnie ułożyć na półmisku, posypać startym liściem laurowym i  zielem angielskim i  zalać czerwonym winem, można dodać trochę octu. Przykryć i  odstawić do lodówki na dwie doby. Warzywa umyć, oczyścić i  pokroić w  kostkę, następnie włożyć do garnka dodając tłuszcz. Dusić przez ok. 15 min na wolnym ogniu. Dodać odsączonego z  marynaty królika i  pokrajane w  paski pomidory, obrane ze skórek. Do smaku osolić i  popieprzyć. Dusić ok. 1  godz. pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać winem z  marynaty. Kiedy mięso będzie już miękkie, doprawić do smaku przyprawami, podawać z  pieczonymi ziemniaczkami i  surówką.

Tagi:

danie mięso