beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Królik duszony w  winie półsł. białym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania miesne

Królik duszony w  winie półsł. białym

Składniki:

Królik duszony w  winie półsł. białym

 

  • 1  królik średniej wielkości,
  • 2  szklanki białego wina półsłodkiego,
  • 3  cebule,
  • 3  marchewki,
  • 2  łyżki masła,
  • 2  łyżki mąki,
  • 20 dag pieczarek,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 2  żółtka,
  • sól, pieprz, sok z  cytryny

Sposób przygotowania:

Królik duszony w  winie półsł. białym
Królika umyć i  osączyć, następnie pokroić na porcje. Warzywa umyć, oczyścić i  pokroić, umieścić w  garnku, dodać stopione masło, dodać porcje królika. Wszystko poddusić, oprószyć mąką, osolić, mieszając od czasu do czasu. Wino dodać kiedy mąka zacznie się rumienić. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 50 min. W międzyczasie umyć pieczarki i  skropić sokiem z  cytryny. Pieczarki dodać do mięsa mniej więcej na ok. 15-20 min przed przewidywanym zakończeniem duszenia. Śmietanę wymieszać z  żółtkami dodając do sosu, przyprawiając solą i  pieprzem. Podawać najlepiej z  pieczonymi lub duszonymi ziemniakami.

Tagi:

danie mięso