Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik po myślwisku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Czosnek pokroić, natkę posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem...

Królik po myślwisku

Składniki:

Królik po myślwisku

 

  • mięso królika – 60 dag
  • marynata
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • czosnek – 3 ząbki
  • natka pietruszki – 2-3 łyżki
  • cebula – 1 szt.
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • białe wino - 1 szklanka
  • brandy – 1/2 szklanki
  • świeże grzyby - 25 dag
  • wątróbka – 1 szt. (z królika lub kurczaka)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik po myślwisku
Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Czosnek pokroić, natkę posiekać. Mięso wymieszać z czosnkiem, częścią natki pietruszki i tymiankiem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Następnie wyjąć czosnek, a mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do obsmażonego królika wsypać wyjęty czosnek, pozostałą natkę pietruszki i pokrojoną cebulę, podsmażyć mieszając 2-3 minuty. Dodać sól, pieprz, wlać wino i brandy, dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Sos zagęścić wątróbką. Wątróbkę zeskrobać nożem i 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać do królika, wymieszać.