Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Królik po prowansalsku z oliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Potrawę doprawić solą i pieprzem. Królika podawać w brytfannie, udekorowanego tymiankiem, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.

Królik po prowansalsku z oliwkami

Składniki:

Królik po prowansalsku z oliwkami

 

  • 1 sprawiony królik (ok.1,5 kg)
  • 7,5 dag oleju słonecznikowego,
  • 10 dag szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano (wszystkie zioła suszone)
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 5 dag czarnych oliwek bez pestek,
  • 5 dag zielonych oliwek bez pestek,
  • sól i pieprz,
  • świeży tymianek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Królik po prowansalsku z oliwkami
Królika umyć, osuszyć i pokroić na 8 części. Następnie natrzeć solą i pieprzem. Olej roztopić w brytfannie, włożyć mięso i obsmażyć na ostrym ogniu. Szlotkę i czosnek oczyścić, pokroić, dodać do mięsa i całość dusić ok 5 min. Do mięsa dodać zioła. Wymieszać. Następnie cienkim strumieniem wlać wino. W razie potrzeby podlać wodą. Brytfannę przykryć, mięso dusić 50 do 60 min. W trakcie duszenia kawałki królika obrócić kilka razy. Do mięsa dodać oliwki, delikatnie wymieszać, całość dusić ok 5 min.