Koni

Koni

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Królik pod chrupiącą skorupką.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Królik w towarzystwie cukinii i pomidorków. Lekki i smaczny. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub zagryzać skorupką :)

Królik pod chrupiącą skorupką.

Składniki:

Królik pod chrupiącą skorupką.

 

  • 4 Uda Królicze
  • 1/2 cukinii
  • opakowanie pomidorków koktajlowych 250-300g
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki wody
  • sól gruboziarnista / lub mieszanka sól śródziemnomorska

 

  • Mikstura:
  • 3 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej bazylii - może być suszona.

 

  • Skorupka:
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • mąka
  • 1 łyżka oleju.

 

  • Ponadto:
  • Naczynie żaroodporne

 

Sposób przygotowania:

Królik pod chrupiącą skorupką.
1. składniki mikstury wymieszaj. Natrzyj nią królika. 2. Cukinię ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z startym na tarce lub zgniecionym czosnkiem i wodą. 3. Na dno naczynia żaroodpornego rozłóż masę cukiniową. 4. Nogi królika oprósz od spodu solą, ułóż na cukinii. 5. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Rozłóż wokół i na króliku. Posyp z wierzchu solą i oblej pozostałą miksturą. 6. Zrób ciasto : Do gorącej wody dodaj mąkę - postaraj się uzyskać taką konsystencję ciasta jak ciasto na pierogi. Dodaj łyżkę oleju. 7. Ciasto rozwałkuj . Przykryj nim naczynie zalepiając dokładnie brzegi. Zrób kilka dziurek wykałaczką. 8. Piecz w temp 180 stopni ok 50 minut.Do ciasta można dodać zioła Do sosu dodatkowo pora lub paprykę.