BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso królika jest delikatne i kruche, a po za tym bardzo smaczne.

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym
Królika dzielimy na części, myjemy i osuszamy. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.

Po wyjęciu z mleka mięso osuszamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na maśle z każdej strony kilka minut do zrumienienia.

Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, pieczarki obieramy kroimy w kawałki i podsmażymy kilka minut.

Mięso przekładamy do brytfanki, dolewamy 1/2 szklanki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i dusimy pod przykryciem około 60 minut.

Po 40 minutach mięso odkrywamy, do mięsa wkładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami.  Pieczemy do miękkości mięsa.

Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy śmietanę 30 %.

Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku według uznania. Mięso wkładamy do gotowego sosu. Podajemy z kluskami, ziemniaczkami itp.
Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym
Królika dzielimy na kawałki myjemy i osuszamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc
Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym
Wyjmujemy z mleka osuszamy i przyprawiamy soląi pieprzem oraz czosnkiem
Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym
Podsmażamy na rozgrzanym maśle z jednej strony
Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym
Następnie podsmażamy z drugiej strony.Po podsmażeniu przekładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku