Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Królik polsko - francuski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny królik w śmitanowo-winnym sosie

Królik polsko - francuski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik polsko - francuski

 

  • 1 królik, umyty i pokrojony na równe części
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • pół pora (najlepiej środkowa część, taka biała-zielona:))
  • 1 spora marchewka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych grzybów
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli
  • po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • 1,5 kostki rosołowej

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik polsko - francuski
Najpierw przygotowujemy marynatę: delikatnie podgrzewamy mleko i szklankę wina. Do ciepłej mieszanki dodajemy rozgniecione przyprawy ( jałowiec, pieprz, ziele angielskie, majaranek, sól, liście laurowe i 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i wkładamy kawałki królika. Odstawiamy do lodówki na conajmniej 4 godziny (najlepiej na noc). Wyjmujemy mięso z marynaty, trochę osuszamy i obsmaźamy na złoto-brązowo ze wszystkich stron.Zdejmujemy z patelni. Drobno kroimy cebulki, pora w plasterki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażamy na tłuszczu pozostałym z królika, następnie przekładamy do dużego garnka i jeszcze chwilę smażymy. Następnie podlewamy warzywa szklanką wina i śmietaną, dodajemy kostkę rosołową i grzybki. Mieszamy wszystko i wkładamy mięso. Doprawiamy rozmarynem i pokrojonym czosnkiem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 1,5 godziny (trzeba czasem pomieszać) Najlepiej podawać z grubym makaronem, ale z ziemniaczkami też jest pyszne. Jako dodatek proponuję buraczki z cebulą. Smacznego! P.S. Znalazłam ten przepis w sieci, ale musiałam go "ponaginać", bo u mnie nie ma wszystkich składników :)
Królik polsko - francuski
najpierw marynata, treba troche poczekac na takie miesko
Królik polsko - francuski
teraz obsmazamy; to troche niewygodne, bo krolik sie wierzga:)
Królik polsko - francuski
smazymy warzywka, sa idealne do takiego miesa
Królik polsko - francuski
i gotowe! teraz tylko trzeba zjesc :) smacznego