Sposób przygotowania:
Królik polsko - francuski
Najpierw przygotowujemy marynatę: delikatnie podgrzewamy mleko i szklankę wina. Do ciepłej mieszanki dodajemy rozgniecione przyprawy ( jałowiec, pieprz, ziele angielskie, majaranek, sól, liście laurowe i 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i wkładamy kawałki królika. Odstawiamy do lodówki na conajmniej 4 godziny (najlepiej na noc). Wyjmujemy mięso z marynaty, trochę osuszamy i obsmaźamy na złoto-brązowo ze wszystkich stron.Zdejmujemy z patelni. Drobno kroimy cebulki, pora w plasterki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażamy na tłuszczu pozostałym z królika, następnie przekładamy do dużego garnka i jeszcze chwilę smażymy. Następnie podlewamy warzywa szklanką wina i śmietaną, dodajemy kostkę rosołową i grzybki. Mieszamy wszystko i wkładamy mięso. Doprawiamy rozmarynem i pokrojonym czosnkiem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 1,5 godziny (trzeba czasem pomieszać) Najlepiej podawać z grubym makaronem, ale z ziemniaczkami też jest pyszne. Jako dodatek proponuję buraczki z cebulą. Smacznego! P.S. Znalazłam ten przepis w sieci, ale musiałam go "ponaginać", bo u mnie nie ma wszystkich składników :)