SUPERPRZEPIS

Królik w szarym sosie

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Królik w szarym sosie Więcej zdjęć (5)

Pyszne i zdrowe mięso z królika na pewno zasmakuje każdemu.

Składniki:

Królik w szarym sosie

 

Sposób przygotowania:

Królik w szarym sosie
Nogi z królika dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Odstawić na 2 godziny do lodówki, żeby mięso naszło przyprawami. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron. Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić do miękkości. Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Podawać z ziemniaczkami i surówką.
Królik w szarym sosie
Mięso natrzeć przyprawami i ziołami, odstawić na 2 godziny do lodówki.
Królik w szarym sosie
Przyprawione mięsko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Królik w szarym sosie
Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Królik w szarym sosie
Sos doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.