Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik w ziołach

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3375

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać

Królik w ziołach

Składniki:

Królik w ziołach

 

  • 1 kg mięsa królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Królik w ziołach
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 6 porcji. Czosnek obrać i posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Porcje królika zalać marynatą i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Pozostały olej rozgrzać w rondlu, królika wyjąć z marynaty, zru-mienić na złoto. Następnie podlać marynatą, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Systematycznie podlewać wodą. Królika wyjąć, a sos zagęścić masłem wymieszanym z odrobiną mąki. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Można podzielić królika na mniejsze kawałki - wtedy nasz sos będzie smaczniejszy.

Tagi:

mięso