Sposób przygotowania:
Królik wytworny po Toskańsku
Danie dla czterech osób: Wybieramy ładnego królika, myjemy, porcjujemy,suszymy, przekładamy do naczynia, smarujemy oliwą, rozmarynem,czosnkiem, solą i pieprzem. Królika odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na cały wieczór aby przesiąkł przyprawami. Kawałki królika obsmażamy na oliwie przez kilka minut na złoty kolor następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy oliwki, pół szklanki białego wytrawnego wina, delikatnie skrapiamy oliwą, wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 40-50 minut, co kilkanaście minut podlewamy pozostałym winem i bulionem tak aby nie doprowadzić aby nie wyschło mięso. Między czasie przygotowujemy cebulę krojąc ją w cienkie paski i obsmażając na złoty kolor, pamiętajcie aby cebula była wizualnie ładna i smaczna na początku dajemy troszkę miodu, cebula będzie miała piękny złocisty kolor a na samym końcu dajemy sól oraz pieprz, unikniemy w ten sposób twardość cebuli, cebulę odstawiamy w ciepłe miejsce i przygotowujemy ziemniaczki. Wybieramy 4 ładne sztuki kroimy w kostkę skrapiamy oliwą posypujemy świeżym rozmarynem i wstawiamy do piekarnika na 20 stopni do temperatury 180 stopni, po tym czasie do ziemniaków dodajemy kilka kropel oliwy dodajemy grubo pokrojony czosnek około 2 ząbków, posypujemy solą do smaku i wstawiamy na kolejne 20 minut na 200 stopni. Gdy królik gotowy wykładamy z naczynia w ciepłe miejsce a pozostały sos odparowujemy doprawiając go 2 łyżkami śmietany kremówki, redukujemy i gotowe. Na ładny talerz wykładamy cebulę na niej układamy królika po bokach układamy oliwki i ziemniaki, wszystko dekorujemy zieleniną i świeżym rozmarynem,, polewając mięso sosem. Lampka czerwonego Chianti, SMACZNEGO.
Maria gotuje
KRISTOFE
marietta