Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Królik z oliwkami (Włochy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1048

Umytego królika kroimy na małe kawałki, które następnie obsmażamy na oliwie...

Królik z oliwkami (Włochy)

Składniki:

Królik z oliwkami (Włochy)

 

  • (6 porcji):
  • 1 królik
  • 1 słoik czarnych oliwek bez pestek
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik z oliwkami (Włochy)
Umytego królika kroimy na małe kawałki, które następnie obsmażamy na oliwie. Gdy mięso zarumieni się, dodajemy do niego roztarty czosnek i rozmaryn, sól i pieprz. mieszamy, po czym zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy oliwki i rozgniecione widelcem pomidory. Zdejmujemy z ognia, gdy mięso będzie miękkie.