misdeedman

misdeedman

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Krówka ze śliwkową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wystarczy przygotować biszkopt, a słodkość krówki zrównoważyć powidłem śliwkowym. Jest to pomysł na zawsze udany deser.

Krówka ze śliwkową nutą

Składniki:

Krówka ze śliwkową nutą

 

  • 6 jajek,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru kryształu,
  • puszka masy krówkowej (kajmakowej),
  • słoiczek powidła śliwkowego,
  • śmietanka 30% łaciata,
  • 1 opakowanie śmietan-fix,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta kakao do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Krówka ze śliwkową nutą
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Kolejno dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną wraz z pszenną oraz proszek do pieczenia. Drewnianą szpatułką delikatnie mieszamy składniki. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlać przygotowaną masę biszkoptową i piec w temperaturze 170st. przez ok. 40 minut. Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia. Po czym przekroić go na pół. Na pierwszą część biszkoptu nałożyć warstwę powidła, następnie całą masę krówkową rozsmarować na powidle. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nakładamy resztę powidła. Przygotowujemy bitą śmietanę poprzez ubicie śmietanki 30%, śmietan-fixu oraz cukru pudru i waniliowego. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch przygotowanego ciasta równo ją rozprowadzając. Na koniec posypujemy kakao. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka