dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Krówkowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sernik z dodatkiem masy krówkowej na spodzie sporządzonym z ciasteczek imbirowych i orzeszków. Smakuje rewelacyjnie.

Krówkowy sernik

Składniki:

Krówkowy sernik

Spód:

  • 10 dag ciastek imbirowych
  • 5 ag orzeszków ziemnych
  • 1 kopiasta łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka kakao

Ciasto:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 10 dag masła
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki
  • 3 łyż mleka

Sposób przygotowania:

Krówkowy sernik

Sporzązenie spodu:

Krówkowy sernik
Wszystkie składniki łączymy z rozpuszczonym masłem.

Ciasteczka kruszymy. Orzeszki miksujemy i mieszamy z ciastkami i kakao. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciastek i mieszamy. Wykładamy na dno formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach.

Sporządzenie sernika:

Krówkowy sernik
Dokładnie miksujemy masło z cukrem trzcinowym.

Odkładamy jedno łyżkę masła. Pozostałe masło miksujemy z cukrem trzcinowym na puch. Odkładamy 2 łyżki masy krówkowej. Pozostałą masę dodajemy do sernika wraz z mąką i jajkami. Dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta:

Krówkowy sernik
Ciasto pieczemy ok 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.

Ciasto wylewamy do formy z podpieczonym spodem. Wyrównujemy i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony sernik studzimy. Pozostałą masę krówkową, masło i mleko podgrzewamy i dokładnie łączymy ze sobą. Przygotowaną polewą oblewamy ciasto.
Smacznego!


Tagi:

sernik ciasto