Sposób przygotowania:
Sernik krówkowy a`la Igraszki
Masło rozpuszczamy – odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka do ciasta lub robota kuchennego na jak najdrobniejsze kawałki, przesypujemy je do miski. Do pokruszonych herbatników wlewamy masło, wszystko starannie łączymy i tak przygotowanym ciastem wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy biały ser, 4 łyżki masy krówkowej (2 zostają do dekoracji ), mąkę ziemniaczaną i śmietanę kremówkę – miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Na blachę do pieczenia wlewamy wrzącą wodę i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy na spód ciasta masę serową i starannie wygładzamy ciasto. Tak przygotowane stawiamy na półce w piekarniku nad blachą z parującą wodą i pieczemy je około 50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na przestudzone ciasto wylewamy resztę masy krówkowej i starannie rozsmarowujemy je po wierzchu.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy biały ser, 4 łyżki masy krówkowej (2 zostają do dekoracji ), mąkę ziemniaczaną i śmietanę kremówkę – miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Na blachę do pieczenia wlewamy wrzącą wodę i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy na spód ciasta masę serową i starannie wygładzamy ciasto. Tak przygotowane stawiamy na półce w piekarniku nad blachą z parującą wodą i pieczemy je około 50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na przestudzone ciasto wylewamy resztę masy krówkowej i starannie rozsmarowujemy je po wierzchu.
wisienka_23
Igraszki Losu