Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sernik krówkowy a`la Igraszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatny, pyszny, słodki o kajmakowym posmaku sernik, który uzależnia po pierwszym kęsie - idealny do filiżanki aromatycznej herbaty.

Sernik krówkowy a`la Igraszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik krówkowy a`la Igraszki

 

Sposób przygotowania:

Sernik krówkowy a`la Igraszki
Masło rozpuszczamy – odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą wałka do ciasta lub robota kuchennego na jak najdrobniejsze kawałki, przesypujemy je do miski. Do pokruszonych herbatników wlewamy masło, wszystko starannie łączymy i tak przygotowanym ciastem wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy biały ser, 4 łyżki masy krówkowej (2 zostają do dekoracji ), mąkę ziemniaczaną i śmietanę kremówkę – miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Na blachę do pieczenia wlewamy wrzącą wodę i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Tortownicę wyjmujemy z lodówki, wylewamy na spód ciasta masę serową i starannie wygładzamy ciasto. Tak przygotowane stawiamy na półce w piekarniku nad blachą z parującą wodą i pieczemy je około 50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na przestudzone ciasto wylewamy resztę masy krówkowej i starannie rozsmarowujemy je po wierzchu.
Sernik krówkowy a`la Igraszki
Herbatniki kruszmy i łączymy z roztopionym masłem
Sernik krówkowy a`la Igraszki
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem brązowym
Sernik krówkowy a`la Igraszki
Dodajemy ser, masę krowkową, mąkę ziemniaczaną - miksujemy
Sernik krówkowy a`la Igraszki
Masę serową wylewamy na schłodzony spód - pieczemy około 50 minut

Tagi:

sernik ciasto