lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Krucha szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szarlotka na kruchym cieście

Krucha szarlotka

Składniki:

Krucha szarlotka

 

  • 8 jabłek
  • 10 dag cukru
  • trochę wody

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag cukru
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka
Mąkę posiekaj z masłem dodaj cukier,jajo,żółtko oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto które włóż na całą noc do lodówki.Jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę. Posyp cukrem. Podlej w rondelku niewielką ilością wody i duś pod przykryciem aż do miękkości.Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oblep ją połową ciasta.Wyłóż na ciasto ostudzone jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce tak aby owoce zostały przykryte.Piecz około półtorej godziny w temp 200 st.