Sposób przygotowania:
Krucha szarlotka 3
Mąkę posiekać z margaryną , dodając 1/2 szklanki cukru oraz 2 żółtka i proszek do pieczenia. Siekać do momentu aż w mieszaninie nie będzie grudek. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę wyłożyć cienką warstwę ciasta robiąc po bokach krawędź o wysokości 2 cm. Jabłka pokroić na nieduże cząstki lub zetrzeć na grubej tarce. Wyłożyć je równą warstwą na ciasto, posypać cukrem i cynamonem. Na wierzch położyć cienką warstwę ciasta lub zrobić wałeczki i ułożyć kratkę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 60 minut. Z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec ubijania trochę cynamonu oraz ok. 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na upieczone ciasto, piec jeszcze przez 15 minut.