paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna szarlotka z dodatkiem imbiru na kruchym cieście u góry z pianą z białek i kisielu pomarańczowego.

Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką

 

  • masło 25 dag
  • mąka 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier 1 szkl
  • jabłka 1,5 kg
  • jajka 3 szt
  • cynamon do smaku
  • bułka tarta 3 łyżki
  • imbir (świeży starty) 1,5 łyżki
  • kisiel pomarańczowy 1 opakowanie
  • olejek pomarańczowy do smaku
  • cukier puder do smaku

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką
Do mąki wsypać proszek do pieczenia i wymieszać. Wsypać cukier, cukier waniliowy. Dodać jedno całe jajko i dwa żółtka, pokrojone masło. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, a następnie rozwałkować i wyłożyć formę. Ciasto podpiecz . Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn, odcisnąć z nich nadmiar soku. Do jabłek dodać bułkę tartą i cynamon, imbir. Do smaku również cukier i wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę z jabłek. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Wsypać do białek kisiel i zmiksować do połączenia się składników. Pianę wylać na ciasto piec jeszcze przez 15-20 minut.
Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką
Do mąki wsypać proszek do pieczenia i wymieszać. Wsypać cukier, cukier waniliowy. Dodać jedno całe jajko i dwa żółtka, pokrojone masło. Zagnieść cias
Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką
Do jabłek dodać bułkę tartą i cynamon, imbir. Do smaku również cukier i wymieszać.
Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Wsypać do białek kisiel i zmiksować do połączenia się składników.
Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką
Pianę wylać na ciasto piec jeszcze przez 15-20 minut.