EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe, kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami

Składniki:

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g świeżej borówki
  • cukier trzcinowy + jajko do posmarowania i posypania brzegów
  • cukier puder do posypania tarty
  • oliwa do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami

Ciasto

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami
składniki ciasta zagniatam na jednolite ciasto

Wszystkie składniki ciasta przekładam do dużej miski, siekam siekaczką i zagniatam na jednolite ciasto. Wstawiam do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie schłodzone ciasto przekładam na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkowuję na kształt koła o średnicy około 35-40 cm.

Budyń

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko

Połowę mleka gotuję z cukrem, a w pozostałej rozpuszczam budyń i dodaję żółtka, dokładnie mieszam, wlewam na gotujące się mleko.

Ugotowany budyń lekko studzę i wykładam na środek ciasta, owoce borówki, pozostawiam przy brzegu około 3-4 cm marginesu.

Pozostawiony margines zawijam do środka delikatnie dociskam, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem trzcinowym.

ETAP 3:

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami
gotową tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę studzę i posypuję cukrem pudrem.