WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Kruche ciasto z dżemem i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i budyniem waniliowym. Posypane przed podaniem cukrem pudrem.

Kruche ciasto z dżemem i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z dżemem i budyniem

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z dżemem i budyniem

ETAP 1:

Mąki wsypać do miski. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać śmietanę, pokrojone na plasterki masło i jajko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki na kilka godzin. 1 szklankę mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i 2 łyżkami cukru i wlać na gotujące się mleko. Mieszając gotować aż zgęstnieje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć połowę ciasta. Posmarować go dżemem. Na dżem wyłożyć równomiernie budyń. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z dżemem i budyniem
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Kruche ciasto z dżemem i budyniem
Druga część ciasta starta na wierzch na budyń
Kruche ciasto z dżemem i budyniem
Spód ciasta posmarowany dżemem porzeczkowym
Kruche ciasto z dżemem i budyniem
Pierwsza część ciasta kruchego starta na spód blachy.