Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami
Wykonanie ciasta: Mąkę ,cukier puder przesiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i dokładnie wszystko siekamy nożem.Następnie dodajemy jajko,żółtka i zarabiamy ciasto.Gotową kulę ciasta schładzamy w lodówce 30 min. Przygotowanie jabłek: Jabłka obieramy i zcieramy na tarce o grubych oczkach,dodajemy cukier,cynamon,mieszam yi odstawiamy na 10-15 min.Po tym czasie lekko odciskamy sok. Schodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,dzielimy na 2 ,jedną połowę rozwałkowujemy,wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C następnie dajemy na podpieczone ciasto jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta.Pieczemy w 180°C przez około 35-40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Magdalenaa
zbysiowa