Sposób przygotowania:
Pyszna szarlotka
MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki,po czym dusimy na małym ogniu do momentu, aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier, wszystko mieszamy. Gotową masę jabłkowa, jeżeli jest za rzadka, można zagęścić 2-4 łyżkami tartej bułki- nie jest to konieczne. Przesmażone jabłka zostawiamy do ostygnięcia. KRUCHE CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać utarte jajka , wszystko dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na połowę - jedną ( może być trochę więcej niż połowa ) rozwałkować i wyłożyć do blaszki 25x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką- boki blaszki też wyłożyć ciastem !!. Blaszkę wstawić do lodówki. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Na rozwałkowanym cieście wyłożyć ostudzoną masę jabłkową. Wierzch posypać startą na tarce lub rozwałkowaną częścią ciasta z zamrażalnika. Piec ok. 45-50 minut w temp. 180 st.C. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)