Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezowąPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z pozostałymi składnikami.
Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na 2 kulki w proporcji ok. 2/3 i 1/3.
Każdą kulkę owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
Po ok. 30 minutach wyjmujemy większą część ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. C na złocisty kolor.
Przygotowanie jabłek
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy owoce.
Jabłka myjemy i obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości na odrobinie masła z cukrem i cynamonem.
Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.
Przygotowanie śliwek
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Połówki śliwek kroimy jeszcze na połówki. Śliwki układamy na jabłkach.
Przygotowanie pianki bezowej
Białka ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
ETAP 5:
Piankę bezową rozsmarowujemy na śliwkach.
Wyjmujemy z lodówki mniejszą porcję kruchego ciasta. Ciasto ścieramy na tarce na piankę bezową.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35-40 minut.
Ostudzone ciasto kroimy na porcje. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.