jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruche ciasto z kiwi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Polecam zwłaszcza tym , którzy stawiają „pierwsze kroki w kuchni”- ciasto bowiem jest szybkie i proste w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo ciekawie się prezentuje

Kruche ciasto z kiwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z kiwi

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1kostka margaryny mlecznej,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu
  • Budyń:
  • 1 litr mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Cukier wg uznania ( około 3 łyżki ja daję),
  • 1/3 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • Około 9 dojrzałych owoców kiwi,
  • 1-2 łyżki kaszy manny do posypanie ciasta kruchego,
  • Cukier puder do podania

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z kiwi
CIASTO: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, drugą część schładzamy. Wyłożone ciasto kruche delikatnie posypujemy kaszą manną (około 1-2 łyżki). Następnie układamy połówki obranych owoców kiwi. Na owoce wykładamy ugotowany, letni budyń. Na budyń ścieramy na tarce schłodzone wcześniej ciasto kruche. Całość pieczemy w 180ºC przez około 50 min. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Druga połowę mieszamy z budyniami, żółtkami i mąką. Gotujemy budyń. Do ciepłego wtłaczamy masło. Gotowy wykładamy na owoce. DODATKOWO: Owoce obieramy ze skórki. Obrane przekrawamy wzdłuż na połowę i układamy na wyłozone ciasto kruche.
Kruche ciasto z kiwi
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę.
Kruche ciasto z kiwi
Gotujemy budyń, po czym wtłaczamy w nie masło.
Kruche ciasto z kiwi
Wyłożone ciasto posypujemy kaszką. Układamy na niej połówki kiwi.
Kruche ciasto z kiwi
Na owoce wykładamy budyń. Na budyń ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy.