aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kruche kakaowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rewelacyjne ciasto z soczystymi, słodkimi śliwkami. Wypróbowywałam wiele przepisów na ciasto kruche, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Polecam!

Kruche kakaowe ze śliwkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kruche kakaowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Kruche kakaowe ze śliwkami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy śmietanę oraz margarynę. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto kruche. Następnie przekładamy je na blat i wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.

Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 45 minut do zamrażarki.Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy natłuszczone i oprószone bułką tartą naczynie do zapiekania.

Następnie układamy śliwki – skórką do dołu. Lekko posypujemy je cukrem. Na śliwki układamy kawałki drugiej części ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 C przez 35 minut.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dekorujemy nią wierzch ostygniętego ciasta i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 
Kruche kakaowe ze śliwkami
Do miski dajemy mąkę,cukier, jajko, śmietanę,margarynę,proszek i kakao.
Kruche kakaowe ze śliwkami
Ze wszystkich składników wyrabiamy miękkie ciasto i wstawiamy je do zamrażarki na 45 minut.
Kruche kakaowe ze śliwkami
Połową ciasta wylepiamy dno formy do pieczenia, układamy śliwki i posypujemy cukrem.
Kruche kakaowe ze śliwkami
Na śliwkach układamy drugą część ciasta i wstawiamy do piekarnika.
Kruche kakaowe ze śliwkami
W misce ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem.
Kruche kakaowe ze śliwkami
Na ostygnięte ciasto wykładamy ubitą śmietanę.