Sposób przygotowania:
Kruche kakaowe ze śliwkami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy śmietanę oraz margarynę. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto kruche. Następnie przekładamy je na blat i wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.
Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 45 minut do zamrażarki.Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy natłuszczone i oprószone bułką tartą naczynie do zapiekania.
Następnie układamy śliwki – skórką do dołu. Lekko posypujemy je cukrem. Na śliwki układamy kawałki drugiej części ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 C przez 35 minut.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dekorujemy nią wierzch ostygniętego ciasta i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 45 minut do zamrażarki.Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy natłuszczone i oprószone bułką tartą naczynie do zapiekania.
Następnie układamy śliwki – skórką do dołu. Lekko posypujemy je cukrem. Na śliwki układamy kawałki drugiej części ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 C przez 35 minut.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dekorujemy nią wierzch ostygniętego ciasta i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.