Sposób przygotowania:
Kruche rożki bananowe
Wszystkie skladniki ciasta siekamy w malakserze. Gdy się połączą wyrabiamy czubkami palców ciasto, powinno byc jednolite. Owijamy w folię i wkładamy na godzine lub nieco dłużej do lodówki. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy prostokaty o długości dopasowanej do bananów , kładziemy połówkę owocu, brzegi smarujemy rozstrzepanym jajkiem, zalepiamy dekoracyjnie w zgrabny rożek i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem królewskim , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 220 stopni przez ok. 25-35 min (czas zależy od rozmiarów rożków). Podajemy na gorąco, z porcją lodów lub na zimno. SMACZNEGO