k06ut

k06ut

Kucharz
[Przepisów: 9]

Kruche rożki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

... Kruche rożki bananowe

Kruche rożki bananowe

Składniki:

Kruche rożki bananowe

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roslinnego
  • 1 jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (gdy ciasto będzie zbyt ścisłe)
  • 8-10 bananów
  • sok z całęj cytryny
  • jajko roztrzepane z łyżką wody
  • cukier królewski
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kruche rożki bananowe
Wszystkie skladniki ciasta siekamy w malakserze. Gdy się połączą wyrabiamy czubkami palców ciasto, powinno byc jednolite. Owijamy w folię i wkładamy na godzine lub nieco dłużej do lodówki. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wychłodzone ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy prostokaty o długości dopasowanej do bananów , kładziemy połówkę owocu, brzegi smarujemy rozstrzepanym jajkiem, zalepiamy dekoracyjnie w zgrabny rożek i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem królewskim , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 220 stopni przez ok. 25-35 min (czas zależy od rozmiarów rożków). Podajemy na gorąco, z porcją lodów lub na zimno. SMACZNEGO