kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kruche babeczki z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Taki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla ułatwienia można kruche spody oraz budyń użyć gotowe. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę.

Kruche babeczki z malinami

Składniki:

Kruche babeczki z malinami

podstawowe

  • (na 14 szt)
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • Pól szklanki cukru
  • Jajko L
  • 125g masła

 

 

  • Dodatkowo:
  • maliny
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z malinami
Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.

Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru wg gustu oraz miąższ z laski wanilii. Gdy mleko będzie gorące dodajemy mieszankę z mąką. Gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Studzimy najlepiej przekładając całość do misy miksera i mieszając na niskich obrotach. Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu.

Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej.