Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1423]

Kruche z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne i delikatne ciasto do niedzielnej kawusi. To ciasto gości bardzo często na moim stole, znajomi się nim zachwycają.

Kruche z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche z jabłkami i budyniem

Ciasto :

  • Ciasto :
  • żółtka 6 szt
  • margaryna 1 kost
  • mąka 3 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Budyń:

  • Budyń:
  • mleko - 1 l
  • budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g )
  • cukier - 4 łyżki

Dodatkowo:

  • Dodatkowo:
  • jabłka - 1,20 kg
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami i budyniem
Ciasto:

Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części.

Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać jedną część kruszonki.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.

Przełożyć jabłka do garnka, dodać odrobinę wody i cukier, przesmażyć tylko do rozpuszczenia się cukru, wyłożyć gorące jabłka na kruszonkę.

Budyń:

Do rondla wlać trzy szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania.

W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.

Wylać gorący budyń na jabłka.

Jabłka posypać resztą kruszonki.

Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 45 minut.
Kruche z jabłkami i budyniem
Jabłka zostały obrane i pokrojone na kawałki
Kruche z jabłkami i budyniem
Z przygotowanych składników został ugotowany budyń
Kruche z jabłkami i budyniem
To tortownicy wyłożono kruszonkę jabłka i budyń
Kruche z jabłkami i budyniem
Ciasto przygotowane włożono do piekarnika i upieczono na złoty kolor
Kruche z jabłkami i budyniem