Sposób przygotowania:
Kruche z jabłkami i budyniem
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać jedną część kruszonki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Przełożyć jabłka do garnka, dodać odrobinę wody i cukier, przesmażyć tylko do rozpuszczenia się cukru, wyłożyć gorące jabłka na kruszonkę.
Budyń:
Do rondla wlać trzy szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania.
W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Wylać gorący budyń na jabłka.
Jabłka posypać resztą kruszonki.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 45 minut.
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać jedną część kruszonki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Przełożyć jabłka do garnka, dodać odrobinę wody i cukier, przesmażyć tylko do rozpuszczenia się cukru, wyłożyć gorące jabłka na kruszonkę.
Budyń:
Do rondla wlać trzy szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania.
W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Wylać gorący budyń na jabłka.
Jabłka posypać resztą kruszonki.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 45 minut.