Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kruche z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne ciasto z pianek

Kruche z pianką

Składniki:

Kruche z pianką

 

  • Ciasto
  • żółtka -4 szt
  • mąka -25 dkg
  • masło -20 dkg
  • śmietana -3 łyżki
  • cukier waniliowy -1 szt
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • cukier puder -0,5 szkl
  • MASA
  • Mleko skondensowane nie słodzone -1 puszka
  • kakao -1 łyżka
  • polewa czekoladowa -1/2 opak

Sposób przygotowania:

Kruche z pianką
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę,zrobić wgłębienie, dodać pokrojone masło, posiekać z mąką. Następnie dodać śmietanę, proszek,żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Składniki połączyć, zagnieść ciasto. Brytfannę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Piec w 180 stop.przez ok.35 minut. Ciasto wyjąć , ostudzić. KREM Mleko skondensowane podzielić na 2 porcje, jedną większą, drugą mniejszą. Do mniejszej porcji dodać kakao. Obie porcje mleka ubić na sztywno. Na ciasto wyłożyć połowę pianki białej, na tą piankę wyłożyć piankę z kakao, i znów piankę białą. Wierzch udekorować schłodzoną polewą czekoladową