Sposób przygotowania:
Kruche z rabarbarem i pianką bezowąETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złocisto w temp. 175 st.
C (ok. 25 minut).
ETAP 2:
Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy go do garnka, zasypujemy cukrem, zalewamy odrobiną wody i podgrzewamy kilka minut.
ETAP 3:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier, miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
ETAP 4:
Na kruche ciasto wykładamy rabarbar, a na rabarbar pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 40 minut.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.