Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche z rabarbarem i pianką bezową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Maj to sezon m.in. na rabarbar. Można go wykorzystać chociażby do kruchego ciasta z delikatną bezową pianką.

Kruche z rabarbarem i pianką bezową

Składniki:

Kruche z rabarbarem i pianką bezową

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej

Rabarbar:

Na piankę bezową:

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche z rabarbarem i pianką bezową

ETAP 1:

Kruche z rabarbarem i pianką bezową
Przygotowujemy kruche ciasto. Pieczemy je na złocisto.

Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy i pieczemy na złocisto w temp. 175 st.
C (ok. 25 minut).

ETAP 2:

Kruche z rabarbarem i pianką bezową
Rabarbar podgrzewamy do miękkości w syropie cukrowym

Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy go do garnka, zasypujemy cukrem, zalewamy odrobiną wody i podgrzewamy kilka minut.

ETAP 3:

Kruche z rabarbarem i pianką bezową
Z białek ubijamy pianę, którą wykładamy na rabarbar

Białka ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier, miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

ETAP 4:

Na kruche ciasto wykładamy rabarbar, a na rabarbar pianę z białek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 40 minut.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.