carmen1051

carmen1051

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Kruchy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pyszna, w sam raz na niedzielny poranek.

Kruchy jabłecznik

Składniki:

Kruchy jabłecznik

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik konfitury z jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Kruchy jabłecznik
W dużej misce łączymy ze sobą margarynę, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy, tak aby powstała jednolita masa. Na wysmarowana blaszkę wykładamy ciasto. Do słoika konfitur (niekoniecznie jabłka) dodajemy rozpuszczona w wodzie galaretkę, wykładamy na ciasto. Ubijamy piane z 5 białek, dodajemy do niej 2 budynie i kładziemy na wierch ciasta. Pieczemy w temperaturze 150c przez 50minut. Smacznego