jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kruchy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche ciasto z twarogowym nadzieniem ukrytym pod delikatną, puszystą pianką;)

Kruchy sernik

Składniki:

Kruchy sernik

 

  • CIASTO
  • 4 żółtka
  • 25 dag margaryny
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao

 

  • MASA
  • 1 kg twarogu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy

 

  • PIANA
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 budyń waniliowy lub dowolny budyń lub kisiel

 

 

Sposób przygotowania:

Kruchy sernik
Ze składników na ciasto, białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić na później. Składniki na ciasto czyli żółtka, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier zagnieść i podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać kakao. Ciasto wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania masy lub na całą noc. Twaróg zemleć.  Następnie składniki przeznaczone na masę czyli cukier i żółtka utrzeć, dodać ,argarynę i utrzeć. Następnie do twarogu  dodać powstałą mase i wymieszać, a później dołożyć również budyń i ubitą na sztywno pianę z 5 białek i wymieszać. 

Formę wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną i wyłożyć na nią starte na tarce z dużymi oczkami ciemne ciasto, potem masę serową oraz ubitą pianę z 5 białek z 1 szklanką cukru kryształu z dodatkiem budyniu lub kisielu. Na wierzch zetrzeć ciasto białe.

Piec około 60 minut w temperaturze 200 C.

Upieczone ciasto ozdobić wzorkami z polewy, wykonanej z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.