Sposób przygotowania:
Krupnik a'la Ajo
Zaczynamy od przygotwania wywaru: udko zalewamy wodą w średnim garnku, zagotowujemy i gotujemy około 30 minut na minimalnym ogniu. Następnie wrzucamy obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 20 minut. Dodatkową marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, seler siekamy, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy do miękkości na maśle, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po upływie 20 minut do wywaru dodajemy startą marchew, ziemniaki, opłukaną kaszę oraz seler. Gotujemy kolejne 20 minut. W międzyczasie wywar doprawiamy. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pieczarki i wyciągamy udko, które obieramy na kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy śmietanę (uprzednio wymieszaną z odrobiną gorącej zupy).