ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Krupnik a'la Ajo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stworzona na potrzeby moich kubków smakowych;)Najlepsza na jesienne słoty!

Krupnik a'la Ajo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik a'la Ajo

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik a'la Ajo
Zaczynamy od przygotwania wywaru: udko zalewamy wodą w średnim garnku, zagotowujemy i gotujemy około 30 minut na minimalnym ogniu. Następnie wrzucamy obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 20 minut. Dodatkową marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, seler siekamy, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy do miękkości na maśle, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po upływie 20 minut do wywaru dodajemy startą marchew, ziemniaki, opłukaną kaszę oraz seler. Gotujemy kolejne 20 minut. W międzyczasie wywar doprawiamy. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pieczarki i wyciągamy udko, które obieramy na kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy śmietanę (uprzednio wymieszaną z odrobiną gorącej zupy).
Krupnik a'la Ajo
Zaczynamy od przygotowania wywaru z udka i jarzyn
Krupnik a'la Ajo
pieczarki podsmażamy na maśle do miękkości
Krupnik a'la Ajo
zupka praiwe gotowa jeszcze tylko przyprawy
Krupnik a'la Ajo
ugotowane udko z kurczaka dzielimy na kawałki