Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Krupnik na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Suszona cebula jest bardzo aromatyczna, do tego wędzone kości i lubczyk tworzą znakomitą kombinację.

Krupnik na wędzonce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik na wędzonce

 

Sposób przygotowania:

Krupnik na wędzonce
Kości zalewamy wodą, dodajemy marchew, selera, ziele angielskie, listek laurowy i kulki pieprzu, gotujemy aż mięso zacznie odchodzić od kości. Grzyby kroimy i zalewamy zimną wodą i płuczemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Kaszę płuczemy kilka razy w wodzie aby usunąć wszystkie zabrudzenia. Wyciągamy z garnka kości i obieramy z mięsa, a do wywaru wrzucamy, ziemniaki, kaszę i grzyby, gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie solimy zupę, dodajemy suszoną cebulę, roztarty w dłoniach lubczyk i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy ostatecznie i możemy podawać. Do każdej porcji wrzucamy trochę mięsa, łyżkę śmietany i posypujemy obficie natką.
Krupnik na wędzonce
Grzyby przed gotowaniem dokładnie płuczemy.
Krupnik na wędzonce
Dwa spore ziemniaki kroimy w dość grubą kostkę.
Krupnik na wędzonce
Kaszę przed ugotowaniem należy dobrze wypłukać.