Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Krupnik z grzybkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aromatyczna, pożywna zupa jesienna.

Krupnik z grzybkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z grzybkiem

 

  • 2 litry wywaru drobiowego
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • garść suszonych pieprzników trąbkowych
  • po 2 - 3 czubate łyżki surowych startych na tarce warzyw - marchewki, selera, korzenia pietruszki, pasternaku
  • ok. 10 cm cienkiego pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • do smaku - sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z grzybkiem
kaszę przepłukałam na sicie, osączyłam. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. Zagotowałam wywar, wrzuciłam suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, gotowałam ok. 5 minut. Dodałam kaszę i ziemniaki, gotowałam następne 10 minut. Warzywa wymieszałam, dodałam kawałeczki mięsa obrane z porcji rosołowej, na której gotowałam wywar. Na patelni roztopiłam masło, podsmażyłam warzywa z mięsem aż zaczęły się rumienić. Przełożyłam do zupy, dosypałam lubczyk, gotowałam jeszcze 10 minut. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Odstawiłam zupę na 20 minut żeby odpoczęła. Przed podaniem dodałam natkę pietruszki.
Krupnik z grzybkiem
naszykowałam grzybki suszone - pieprzniki trąbkowe - nie trzeba ich namaczać
Krupnik z grzybkiem
warzywa korzeniowe obrałam i starłam na tarce a pora pokroiłam
Krupnik z grzybkiem
ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a kaszę przepłukałam
Krupnik z grzybkiem
warzywa razem z mięsem obranym od kości przesmażyłam i dopiero takie dodałam do do wywaru z grzybami kaszą i ziemniakami