Sposób przygotowania:
Krupnik z kaszą gryczaną 2
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wkładamy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę - całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Po 5 minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kaszę gryczaną i ponownie zagotowujemy - doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i słodką papryką, solą ziołową. Życzę smacznego :)