Krupnik z kaszy jaglanej AgnieszkiMaciąg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na wegetariański krupnik z kaszy jaglanej poleca Agnieszka Maciąg, a dostałam go od firmy Sante - wydał mi się bardzo ciekawy

Krupnik z kaszy jaglanej AgnieszkiMaciąg

Składniki:

Krupnik z kaszy jaglanej AgnieszkiMaciąg

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por (bez pióropusza)
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 4 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • 7 szklanek wody
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej Sante
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • odważna garść natki pietruszki, kopru lub świeżej kolendry
  • ewentualnie kilka kropli soku z cytryny dla zdefiniowania smaku

 

  • chcesz mieć bardziej pożywny, jednogarnkowy posiłek, możesz dodać do zupy dwa pokrojone w kostkę ziemniaki.

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszy jaglanej AgnieszkiMaciąg

Na dnie garnka podgrzej tłuszcz (klarowane masło lub olej), dodaj świeżo mielony czarny pieprz, drobno posiekany imbir, cebulę, czosnek, a na końcu por.


Całość dobrze wymieszaj i szybko przesmaż.


Dodaj przyprawę curry i kurkumę.


Następnie wsyp pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka i seler). Wymieszaj i krótko przesmaż.


Całość zalej wrzącą wodą, dodaj opłukaną kasze jaglaną, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone suszone pomidory (opcjonalnie) i sól do smaku (ale ostrożnie, ostatecznie całość posolisz pod koniec gotowania).


Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu dokładnie mieszając przez ok. 20 minut, aż kasza zrobi się zupełnie miękka i kleista. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.


Na końcu dopraw zupę solą do smaku i posyp dużą garścią świeżych ziół. I nie zapomnij o uśmiechu!