Sposób przygotowania:
Krupnik z kaszy jaglanej AgnieszkiMaciągNa dnie garnka podgrzej tłuszcz (klarowane masło lub olej), dodaj świeżo mielony czarny pieprz, drobno posiekany imbir, cebulę, czosnek, a na końcu por.
Całość dobrze wymieszaj i szybko przesmaż.
Dodaj przyprawę curry i kurkumę.
Następnie wsyp pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka i seler). Wymieszaj i krótko przesmaż.
Całość zalej wrzącą wodą, dodaj opłukaną kasze jaglaną, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone suszone pomidory (opcjonalnie) i sól do smaku (ale ostrożnie, ostatecznie całość posolisz pod koniec gotowania).
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu dokładnie mieszając przez ok. 20 minut, aż kasza zrobi się zupełnie miękka i kleista. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
Na końcu dopraw zupę solą do smaku i posyp dużą garścią świeżych ziół. I nie zapomnij o uśmiechu!