Sposób przygotowania:
Krupnik z kaszy jęczmiennej z otrębami
Umyte warzywa obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Por pokroić w pół plasterki. Od obranej marchewki odkroić kilka plasterków które potem zostaną użyte do dekoracji talerza z zupą. Umyć serduszka. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dołożyć resztę warzyw i smażyć mieszając aż zmiękną. Dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę lubczyku, plasterki marchewki, serca. Zalać woda. Dodać szczyptę przyprawy. Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie . Odcedzić. Dodać do zupy. Gotować na małym gazie 40 minut. Wsypać otręby i gotować jeszcze 5 minut. Wyłowić serduszka i odłożyć by potem zrobić z nich pierogi ( lub pokroić i wrzucić ponownie do zupy). Doprawić do smaku. Dodać łyżeczkę surowego masła ( masło podnosi smak krupniku - nie gotować go już potem , niech się masło po prostu roztopi). Podawać posypany pokrojoną natka pietruszki .