Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupka akurat na zimowe dni - rozgrzewająca , syta - zdrowa .

Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym

 

  • 25-30 dag wołowiny rosołowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1/2 średniego pora
  • 1 cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 10 łyżek kaszy pęczak( tak z lekka ,, górką")
  • 1 kapelusz suszonego grzybka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren ziarnistego pieprzu
  • 4 szklanki wody
  • sól
  • kilka listków lubczyku ( może być suszony)
  • 1 goździk
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym
Obrać , umyć i osuszyć warzywa . Umyć i osuszyć mięso. Rozgrzać patelnię ( bez tłuszczu ) i obrumienić na niej mięso i warzywa .Warzywa przełożyć do garnka , a na patelnie z mięsem wlać pół szklanki wody i zagotować. Również przełożyć do garnka . Dolać resztę wody. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki , liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździk , lubczyk . Kaszę zalać zimna wodą i zmieniając ją kilku krotnie wypłukać dokładnie- odcedzić. Przełożyć kaszę do garnka. Posolić dodając 1/4 łyżeczki soli . Gotować na średnim gazie godzinę. Wyłączyć gaz i odstawić na 15 minut. Znów gotować 30 minut. Wyjąć warzywa i mięso . Pokroić 1 marchewkę w plasterki, a grzybek w paseczki i dodać do zupy. Mięso obrać od kości( resztę warzyw i obrane mięso wykorzystać jako farsz do pierogów itp.). Zupę doprawić maggi w płynie , mielonym pieprzem . Podawać posypany natką pietruszki.
Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym
Warzywa i mięso obsmazyc na rumiano na suchej patelni
Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym
Przełozyc do garnka- dodac przyprawy -zalac wodą i gotować 2 godziny
Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym
Wyjąć warzywa i mieso z zupy - marchew 1 pokroić i dodać do garnka
Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym
Doprawić zupę do smaku maggi i mielonym pieprzem