Sposób przygotowania:
Krupnik z pęczaku na wywarze wołowym
Obrać , umyć i osuszyć warzywa . Umyć i osuszyć mięso. Rozgrzać patelnię ( bez tłuszczu ) i obrumienić na niej mięso i warzywa .Warzywa przełożyć do garnka , a na patelnie z mięsem wlać pół szklanki wody i zagotować. Również przełożyć do garnka . Dolać resztę wody. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki , liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździk , lubczyk . Kaszę zalać zimna wodą i zmieniając ją kilku krotnie wypłukać dokładnie- odcedzić. Przełożyć kaszę do garnka. Posolić dodając 1/4 łyżeczki soli . Gotować na średnim gazie godzinę. Wyłączyć gaz i odstawić na 15 minut. Znów gotować 30 minut. Wyjąć warzywa i mięso . Pokroić 1 marchewkę w plasterki, a grzybek w paseczki i dodać do zupy. Mięso obrać od kości( resztę warzyw i obrane mięso wykorzystać jako farsz do pierogów itp.). Zupę doprawić maggi w płynie , mielonym pieprzem . Podawać posypany natką pietruszki.