Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szwedzkie klopsiki, które można kupić w jednej z sieciówek stały się ostatnio bardzo modne. Wychodząc na przeciw prośbie mojego brata przygotowałam naszą wersję tych pysznych, soczystych klopsików, które spokojnie zrobimy w domu :)

Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki

Składniki:

Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki

 

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebulka
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 bułka ( namoczona w mleku)
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • Szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • Dodatkowo:
  • Słoik borówek lub żurawiny do mięs

 

Sposób przygotowania:

Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki
Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę ( odciśniętą z nadmiaru mleka ). Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy 2 łyżki śmietany, dodajemy pokrojoną w drobną kostke cebulę, zmieloną kolendrę, i posiekaną pietruszkę – masę wyrabiamy. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami z masy formujemy pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego. W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy nasz klopsiki – gotujemy je 15 - 20 minut. Odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie miękka wlewamy do niej bulion, dodajemy koncentrat i musztardę i gotujemy całość 15 minut. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody i wlewamy ją do sosu aby delikatnie go zagęścić, doprawiamy go do smaku sola i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 2w łyżki oleju i smażymy na niej na brązowy kolor pulpeciki. Pulpeciki serwujemy z sosem i borówką z puree lub frytkami