Sposób przygotowania:
Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki
Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę ( odciśniętą z nadmiaru mleka ). Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy 2 łyżki śmietany, dodajemy pokrojoną w drobną kostke cebulę, zmieloną kolendrę, i posiekaną pietruszkę – masę wyrabiamy. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami z masy formujemy pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego. W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy nasz klopsiki – gotujemy je 15 - 20 minut. Odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie miękka wlewamy do niej bulion, dodajemy koncentrat i musztardę i gotujemy całość 15 minut. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody i wlewamy ją do sosu aby delikatnie go zagęścić, doprawiamy go do smaku sola i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 2w łyżki oleju i smażymy na niej na brązowy kolor pulpeciki. Pulpeciki serwujemy z sosem i borówką z puree lub frytkami