Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kottbullar, czyli ze szwedzkiego klopsiki, są niezwykle delikatne i soczyste. Połączone z aromatycznym sosem musztardowym tworzą idealny duet.

Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki

Składniki:

Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki

 

  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
  • cebula
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, mielone ziele angielskie,
  • majeranek
  • masło do smażenia
  • Do sosu:
  • 12 dag kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki masła
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki
Bułkę namoczyć w mleku i po paru minutach dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z bułką, startą na tarce cebulą i musztardą. Doprawić do smaku majerankiem, mielonym zielem angielskim, solą i pieprzem i ponownie wyrobić. Uformować mokrymi dłońmi niewielkie pulpeciki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym maśle aż się ładnie zrumienią. W rondelku roztopić masło i wymieszać z musztardą. Cały czas mieszając rózgą, dodawać stopniowo śmietanę, tak by się nie zważyła. Doprawić do smaku i dodać koperek. Klopsiki podawać gorące, polane sosem.