pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zamiast konfitury granatowej równie dobrze można użyć borówkowej, żurawinowej lub z czarnej porzeczki

Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym

 

  • cebula 1
  • karkówka 250g
  • wołowina 250g
  • bułka czerstwa 1
  • mleko 75ml
  • jogurt 2 łyżki
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka
  • jajko 1
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • konfitura granatowa 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • kostka bulionowa warzywna 1

Sposób przygotowania:

Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym
Cebulę szatkuję na drobno. Podsmażam na rozgrzanym oleju i przekładam do miseczki. Wieprzowinę i wołowe części gulaszowe mielę w maszynce do mięsa. Przekładam do miski. Dodaję przyprawę do mięsa mielonego, jajko oraz przyprawy: sól lnianą z pieprzem białym do smaku. Składniki mieszam. Do małej miseczki wlewam mleko i dodaję jogurt. Energicznie mieszam i wkładam czerstwą bułkę. Gdy „wpije” część mleka bułkę obracam. Miękką rozdrabniam. Wymieszane mięso, kawałki bułki oraz cebulkę przekładam do misy. Miksuję na jednolitą masę. Zwilżamy dłonie i z mięsa formuję klopsiki o wielkości orzecha włoskiego. Takie kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na średnim ogniu poruszając patelnią, aby ładnie się obsmażyły z każdej strony. Kostkę bulionową rozpuszczam w 150 ml wrzącej wody. Na pozostałym ze smażenia olej wsypuję mąkę. Smażę kilka minut. Następnie zalewam przygotowanym bulionem ciągle mieszając robiąc biała zasmażkę. Do zasmażki wlewam zahartowaną śmietanę (ja niestety nie zahartowałem i się lekko zważyła :/). Mieszam, a na końcu dodaję konfiturę granatową (jeśli nie mamy granatowej możemy użyć z borówki, żurawiny lub eksperymentalnie z czarnej porzeczki). Chwilę mieszamy i sos jest gotowy. Zarumienione klopsiki polane przygotowanym sosem granatowym podaję z koperkowym puree ziemniaczanym. Smacznego.
Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym
Składniki na masę mięsną klopsikową łączymy w mikserze
Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym
Bardzo drobno miksujemy aby powstała delikatna masa
Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym
Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym
Propozycja podania klopsików szwedzkich z puree ziemniaczanym koperkowym