jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kubuś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne ciasto babkowe połączone z owocowym kremem i lekkim musem, wykończone kompozycją świeżych owoców otulonych warstwą galaretki:)

Kubuś

Składniki:

Kubuś

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • 30 dag cukru kryształu
  • 40 dag mąki pszennej
  • 3½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek letniej wody
  • 15 łyżek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki żółtego barwnika spożywczego

 

  • MASA I
  • 1 l karotki marchwiowo-bananowo-jabłkowej lub dowolnie soku Kubuś
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka masła

 

  • MASA II
  • 1 śnieżka na mleko
  • 200 ml mleka pełnotłustego do śnieżki
  • 50 ml mleka pełnotłustego do żelatyny
  • 12 g żelatyny
  • 2 łyżki zielonego barwnika spożywczego

 

 

Sposób przygotowania:

Kubuś
Ze składników na ciasto,żółtka oddzielić od białek, a następnie cukier kryształ, cukier waniliowy rozpuścić w letniej wodzie, dodać żółtka i utrzeć mikserem, a potem wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać.Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną dużej, prostokątnej formy i piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na masę I, 200 ml karotki odlać do szklanki, a resztę zagotować z dodatkiem cukru i masła. Budynie rozprowadzić w szklance soku i wlać na gotującą się karotkę i zagotować ciągle mieszając. Następnie gorącą masę rozprowadzić na przestudzonym placku i pozostawić, aż masa wystygnie. Następnie ze składników na masę II, śnieżkę ubić w 200 ml mleka z dodatkiem barwnika, a żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, rozmieszać ją, by nie powstały grudki i aby napęczniała, a następnie lekko już przestudzoną wlewać do ubitej śnieżki, ubijając energicznie mikserem. Tak powstałą masę rozprowadzić na masie I. Kolejno banany obrać, a brzoskwinie odsączyć z soku, a potem dowolnie je pokroić i poukładać na masie II. Ze składników na masę III, galaretki rozpuścić w litrze wody, według przepisu na opakowaniu i pozostawić do przestygnięcia, a kiedy zaczną tężeć wylać je na owoce. Tak przygotowane ciasto pozostawić w chłodnym miejscu.